Tävlings-PM

Helsingborg Marathon och Helsingborg Stad hälsar ert varmt välkomna till SM 100 km den 5 juli i samband med SM-veckan 2018 i Helsingborg/Landskrona. Förutom SM 100 km är det även RM på 100 km samt motionsklasser på 50 km och 100 km.

Tävlingsklasser
SM – Män 100 km
SM – Kvinnor 100 km
RM – Män 100 km
RM – Kvinnor 100 km
Motion- Män 100 km
Motion – Kvinnor 100 km
Motion – Män 50 km
Motion – Kvinnor 50 km

Svenskt mästerskap – Seniorer
Tävlingen är officiellt svenskt mästerskap för både män och kvinnor på 100 km. För att komma med i den separata SM resultatlistan krävs dock att man uppfyller Svensk friidrotts krav vilka är att man tävlar för en till förening ansluten till Svenska friidrottsförbundet samt att man är svensk medborgare alternativt, ifall man är utländsk medborgare, har av Svensk friidrotts erhållet tävlingstillstånd.

Riksmästerskap – Veteraner
Tävlingen är också riksmästerskap för manliga och kvinnliga veteraner på 100 km. Åldersklasserna är indelade i femårintervaller ifrån 35 år. Kraven är desamma som för Svenskt mästerskap för seniorer – att man tävlar för en till förening ansluten till Svenska friidrottsförbundet samt att man är svensk medborgare alternativt, ifall man är utländsk medborgare, har av Svensk friidrotts erhållet tävlingstillstånd.

Starttid
100 km 07:30
50 km 13:00

Maxtid
100 km 14 timmar
50 km 7 timmar

Nummerlappsutdelning och ackreditering
Nummerlappar och ackreditering kan du hämta på Löplabbet i Helsingborg under onsdagen under deras ordinarie öppettider. På tävlingsdagen hämtar du ut nummerlapp och ackreditering i startområdet mellan 06.00 – 07.00.

SM-ackreditering
Med din SM-ackreditering har du tillgång till aktivas område med väskinlämning, toaletter och duschar under tävlingsdagen och resten av veckan. Dessutom har du fri entré till samtliga tävlingsarenor i mån om plats.

Aktivas område
På tävlingsområde Gröningen där SM 100 km har start och mål kommer SM-veckan har ett stort område för aktiva deltagare. Vid uppvisande av SM-veckans ackrediteringsbricka märkt ”Deltagare” har du möjlighet att lämna in väska, värdesaker, duscha, komma ifrån lite för att ladda inför tävlingen och ställa frågor till personal på plats.

Tidtagning
Elektronisk chip-tidtagning. Chipet sitter fast på nummerlappen.

Dopingkontroll
Dopingkontroller kommer att genomföras under SM 100 km.

Banan
Banan för SM 100 km går på en 5 km lång varvbana längs den vackra Strandpromenaden i Helsingborg. Start och mål kommer att vara i direkt anslutning till citybanan och centrum för idrott på Gröningen. En exakt bansträckning finns i toppmenyn ”banan”. Där finns även information om höjdmeter och underlag. Banan springs 20 varv för 100km och 10 varv för 50km. Banan är kontrollmätt av officiell banmätare inom Svenska friidrottsförbundet.

Banan avdelas med koner och avspärrningsband på delar av banan där löparna möts (det finns gott om utrymme). Banan löps moturs. Du ska alltid springa till höger om konerna.

Vätska och energi
I anmälningsavgiften ingår service i varvningsområdet med ett varierande utbud av drycker (vatten, Cola, Umara sportdryck), kex, frukt, chips, kakor etc. I anslutning till detta placerar vi ut bord för egen dryck/energi.

Parkering
Det finns inget specifik parkeringsplats för SM 100 km utan ni får använda ordinarie parkeringsplatser som erhålls av Helsingborg Stad.

Prisutdelningar
Prisutdelning för de tre första i SM 100 km, på stora scenen på Cityarenan Gröningen i nära anslutning till start och mål för SM 100 km. Detta sker snart möjligt efter att alla pristagarna gått i mål.

Sjukvård
Sjukvårdare kommer att finnas till hands vid start- och målområdet samt att det kommer att finnas även en mobil beredskap ifall något händer ut med banan.

Toaletter
Det kommer att finnas toaletter i start- och målområdet samt toaletter i anslutning till vändningen efter 2,5 km.